Wednesday, October 13, 2010

::Sayur Petola Tumis Air::

Ni masakan humaira yang paling ringkas sekali..mudah dan senang..

Bahan-bahannya:
------------------
Bwg merah - Besar (sebiji), kecil (2 biji)
Bwg putih - sebiji
Ikan bilis - 10-15 ekor
Petola - 1 biji (sederhana)
Garam - sedikit
Minyak - 2 sudu
Air - ikut byk mana nak kuah..( 3 mugs)

Cara-caranya:
--------------
Panaskan kuali, masukkan minyak, tumis bwg merah, bwg putih, ikan bilis (tumbuk), masukkan garam, dah naik bau, masukkan air. Biarkan kuah mengelegak, masukkan petola yang dah siap potong-potong. Masak dalam api sederhana selama 5 - 8 minit. Siap dimasak..boleh dimakan...:)

~untuk yang malas menumbuk, bwg tu boleh dihiris2 kemudian diramas bersama ikan bilis dan garam..then tumis mcm biasa~

~untuk yang nak jaga kesihatan, tak yah tumis..rebus shja bwg dan ikan bilis yang dah siap ditumbuk @ dihiris~

~sapa2 yang nak tambah soo hoon pon boleh..pastikan soo hoon tu dah direndam terlebih dahulu. Kemudian masukkan soo hoon 1 minit sebelum api lauk ditutup ~

Selamat mencuba dan memasak...:)

p/s: sori ya..tak de gambar..saya tak de camera..huhu

2 coretan hati awak:

Anonymous said...

yeay!!resepi 1 dah di upload..nnt masukkan resepi manyak2 lagik eh..leh kite manfaatkan dgn sebaiknyer..kuikui..

nur zunairah humaira said...

hee..boley2..sayer memang suker memasak..w/pon men taram jek..hahaha

Template by:
Free Blog Templates